درمان دیسک کمر بدون جراحی
کمر درد و دردهای دیسک کمر، همچنین عارضه های مختلف دیسک کمر به دلایل مختلفی از جمله پارگی دیسک کمر، فتق دیسک کمر و یا ... بوجود میآید. از این رو نیز درمان های مخلفی برای درمان دیسک کمر بدون جراحی توصیه شده است که در این مقاله به آنها میپردازیم.
قبل از هر چیز لازم است معاینات لازم توسط پزشک متخصص جراح ستون فقرات صورت پذیرد تا مشخص شود که علت درد چه بوده و در صورت وجود علت اسکلتی و عضلانی در درد کمر یا دیسک کمر، درمان دیسک کمر بدون جراحی در پیش گرفته شود.
گفتنی است برخی دلایل دردهای کمری و علت دیسک کمر مربوط به داخل بدن می باشند که مستقیما با ستون فقرات بیمار در ارتباط نیستند.
دکتر داوود محمودی جراح دیسک و ستون فقرات با توجه به برخی عوامل نظیر سن بیمار، سوابق پزشکی بیمار، شدت و علت کمر درد ، روند بیماری و نیز نظر شخصی بیمار اقدام به اتخاذ استراتژی هایی جهت بهبود کمر درد وی می نماید.
بهترین درمان دیسک کمر درمانی است که بتواند بیماران را با کمترین عوارض و کمترین ناتوانی در زودترین زمان و البته با کمترین هزینه به زندگی خود بازگرداند. بنابراین ما معتقدیم بهترین جراح دیسک کمر ، باید به چندین روش مناسب غیر جراحی دیسک کمر هم تسلط داشته باشد و با ارایه مجموعه آنها سریع ترین و بهترین درمان دیسک کمر را به بیماران ارایه دهد.
روشهای درمان دیسک کمر بدون جراحی
درمان خانگی دیسک کمر
پیاده روی
برای افرادی که مبتلا به بیرون زدگی دیسک کمر می باشند بهتر است هر دو تا سه ساعت یک مرتبه برای 10 تا 20 دقیقه روی سطح همواری که فاقد شیب و فاقد چاله و پله و یا برآمدگی باشد پیاده روی کنید. راه رفتن خود را تنها تا زمانی که احساس کمردرد نداشته باشید ادامه دهید. بنابراین از پیمودن مسافتهای طولانی که منجر به بروز کمردرد در افراد مبتلا به دیسک کمر می شود پرهیز نمایید.
کمپرس گرم
برای درمان بیرون زدگی دیسک استفاده از گرما به منظور کاهش گرفتگی عضلانی و نقاط درد ناشی از فتق دیسک کمر توصیه می شود. علاوه بر آن گرما باعث افزایش جریان خون و نیز اکسیژن سلولی می شود و به درمان درد کمر کمک می نماید.
استفاده از حوله های گرم شده، کیسه آب گرم و نیز سایر گرما درمانی ها برای مراحل ابتدایی درمان در منزل به منظور التیام درد توصیه می شود.
تجویز دارو
داروی کمر درد بیشتر داروهای ضد التهاب، مسکن و شل کننده های عضلانی است که با نظر متخصص، جهت بهبود علائم درد دیسک کمر توصیه می شود. استفاده از داروی دیسک کمر با دوز مناسب و به میزان مناسب قسمت دیگری از درمان را شامل می شود، بیمار باید آموزش ببیند که دارو را به شکل موثر و در مدت مناسب حتی اگر درد و علایم ندارد مصرف کند. گاهی متاسفانه بیماران فقط داروی مانند دیکلوفناک را به عنوان مسکن و بدون توجه به دوز ضد التهابی ان مصرف می کنند و بعد که درد کمی ساکت شد همان فعالیت اشتباه را در مدت کوتاهی انجام می دهند تا مجددا درد ظاهر شود و بیمار مجددا علائم پارگی دیسک کمر را تجربه کند.
استفاده از فیزیوتراپی
طب فیزیکی و توانبخشی و نیز فیزیوتراپی در بهبود درد موثر است. احتمال دارد در حین معالجه و درمان دیسک کمر بدون جراحی، پزشک معالج جلساتی از فیزیوتراپی برای بیمار در نظر بگیرد.
پس از معرفی بیمار به فیزیوتراپی، او بر اساس دستورات پزشک معالج، برنامه خاص درمان دیسک کمر را برای بیمار آغاز می نماید. در این برنامه درمانی، اهداف درمان و شرایط کنونی بیمار تحت معالجه نیز در نظر گرفته می شود. در اساس افزایش آمادگی جسمی فرد آسیب دیده و نیازهای وی، برنامه درمانی نیز تغییر می یابد.
درمان با کشش ستون مهرهها
کشش ستون فقرات
کشش ستون فقرات، نوعی درمان با رفع فشار است که فشار بر ستون فقرات را کاهش میدهد. این روش به صورت دستی و یا مکانیکی انجام میشود.
متخصصان در این تکنیک با کشیدن ستون فقرات موجب صاف شدن ستون فقرات و بهبود توانایی بدن برای ترمیم خود میشوند.
کشش مکانیکی
استفاده از دستگاه های کششی مدرن و جدید که موجب باز شدن فشار از روی مفصل ها و به تبع ان کاهش فشار از روی دیسک ها می شود روشی بسیار موثر در درمان دیسک کمر می باشد.
آموزش ورزش و ارگونومی
بلافاصله پس از کاهش درد بیمار درمان اصلی غیر جراحی دیسک کمر یعنی آموزش ورزش مناسب کمر و تغییر الگوی زندگی به بیماران آموزش داده می شود. البته توجه کنید اگر تمام اقدامات فوق به شکل موثری صورت بپذیرد باز ممکن است درصدی از بیماران به درمان پاسخ ندهند و مجبور به جراحی شوند.
ورزش های دیسک کمر
استفاده از برخی حرکات اصلاحی به بیمار کمک می کند که به آسانی حرکت کرده و حس بهتری داشته باشد. گفتنی است در هنگام شروع این حرکات اصلاحی و ورزش های کمرامکان دارد درد کمر بیشتری احساس شود. این امر تا حدودی طبیعی است اما بهتر است از بیمار این موضوع را با پزشک خود درمیان بگذارد.
در دید اول ممکن است انجام تمرینات و ورزشهای کمر به نظر مشکل بیاید. اما بررسی ها نشان می دهند که هرچه توانایی انجام این ورزشها افزایش پیدا کند، درد و علائم مربوط به بیرون زدگی دیسک کمر نیز سریعتر بهبود خواهد یافت.
نکاتی که باید در هنگام ورزش برای دیسک کمر مورد توجه قرار داد عبارتند از:
- ترتیب انجام حرکات ورزشی باید رعایت شوند.
- در صورت شدت درد ساق پا و باسن و یا ایجاد درهایی که پیش از این وجود نداشتند، توقف ورزش الزامیست.
تزریق
پزشک متخصص جراح ستون فقرات بر اساس معاینات انجام شده و عصب شناختی و نیز بررسی آزمایشهای و تصویرهای گرفته شده از بیمار نسبت به تشخیص محل فشار ریشه عصب مهره های کمری اقدام می نماید. فشار وارد شده به عصب در دیسک بیرون زده باعث ایجاد التهاب و در نتیجه آن بروز کمردرد در بیمار می شود. تزریق انجام شده در راستای کاهش کمر درد و پا صورت گرفته و علاوه بر آن اطلاعات تشخیص مهمی را در اختیار پزشک معالج قرار می دهد و بر اساس آن مشخص می شود که ریشه عصبی که به كمر درد دامن می زند کدام است.
استفاده از کمربند طبی
برای حمایت از عضلات کمر، تسکین درد و یا ثابت نگه داشتن ستون فقرات، پزشک معالج استفاده از کمر بند طبی را تجویز می نماید. پزشک معالج بر اساس تشخیص خود و نیز برنامه درمانی اقدام به تجویز کمر بند خاصی می نماید. شایان ذکر است که استفاده از کمر بند در بیماران مبتلا به دیسک کمر فقط باید بر اساس دستور پزشک و زمان استفاده از آن نیز محدود و آن هم بر اساس صلاحدید پزشک معالج انجام شود چرا که استفاده بیش از حد از کمر بندهای طبی نیز عوارض خاص خود را دارد و باعث تنبلی عضلات مربوطه می شود.
استراحت و همکاری بیماران
یک قسمت عمده درمان دیسک کمر بر دوش بیماران استوار است و بیمار حتما باید استراحت را به عنوان جزیی مهم در درمان خود خصوصا در مراحل ابتدایی بیماری اجرا کند. استراحت در 3 روز اول بعد از ایجاد علایم دیسک کمر بسیار حیاتی است و درمراحل بعد استراحت نسبی می شود به گونه ای که به بیماران آموزش داده می شود که تا استانه درد و قبل از ایجاد ان کارهایی که برایشان ضرر ندارد را انجام دهند.
امروزه مدرن ترین، پیشرفته ترین و جدید ترین روشهای درمانی روز دنیا، همچنین بهترین و مناسب ترین تکنیک های عمل های بسته و کم تهاجمی جهت مشکلات درد کمر، دیسک و سیاتیک توسط دکتر داوود محمودی جراح مغزواعصاب و ستون فقرات در ایران و جهت همه بیماران داخل و خارج کشور ارایه میشود.
حتما قبل از اقدام به جراحی باز با ایشان مشورت کنید.
شاید شما هم مثل هزاران بیمار دیگر ایشان، بدون انجام جراحی باز، درمان شوید!